Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

CHP'li Akova, hayvan ithalatını meclise getirdi

CHP

CHP Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova, hayvan ithalatının, hayvancılık sektörümüzün gelişimine vurduğu darbeyi TBMM gündemine taşıdı.

CHP Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova, hayvan ithalatının, hayvancılık sektörümüzün gelişimine vurduğu darbeyi TBMM gündemine taşıdı.
Akova konuyla ilgili şu hususlara değindi: "Türkiye`nin coğrafi konumu, mera varlığı, flora zenginliği, yetişmiş eleman ve işgücünün olması ve var olan potansiyeli hayvancılık sektörünün gelişmesi için fırsatlardır. Ancak yüksek üretim maliyetleri, yem hammaddelerinin fiyat yüksekliği, desteklemelerin yetersizliği, örgütlenme ve koordinasyon yetersizliği hayvancılık sektörünün gelişmesinin önündeki önemli tehditlerdir. Tüm bu sorunların üzerine et fiyatlarını kontrol edebilmek için hayvan ithalatına izin verilmesi sektöre büyük darbe indirmiştir."
Akova, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından cevaplanması istemiyle verdiği soru önergesinde aşağıdaki soruları yöneltti:
1. Hayvan ithalatına izin verilen 2009 yılından bu yana yıllar itibariyle ithal edilen hayvan miktarı ve değeri nedir?
2. Hayvan ithalatına izin verilmesi, et fiyatlarının kontrol altına alınmasına bir faydası olmuş mudur?
3. Hayvan ithalatına izin verilmesinden sonra miktar ve değer olarak ne kadar yerli hayvan kesime gönderilmiştir?
4. Çok sayıda süt ineğinin kesime gönderilmesinin hayvancılık sektörümüzde neden olduğu olumsuz etkiler tespit edilmiş midir? Çözüme yönelik ne gibi önlemler alınması planlanmıştır?
5. İthalat baskısının besiciler üzerindeki olumsuz etkilerini düzeltmek için önlem alınması düşünülmekte midir?
6. 2011 yılında canlı hayvanlar değeri bakımından 2.575 milyon TL ile 81 il içerisinde ikinci sırada yer alan Balıkesir`in hayvancılık sektörü üzerinde ithalatın yaptığı olumsuz etkiler tespit edilmiş midir? Balıkesirli besicilere gerekli destekler verilecek midir?


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı